Wallboxy: chytré nabíjení, s nímž dosáhnete komfortu

11. 3. 2024

Klíčovým prvkem pro rozvoj elektromobility stále zůstává dobíjení elektroaut. To by mělo být co nejvíce snadné, rychlé a zároveň maximálně pohodlné. Wallboxy tyto požadavky splňují.

Pohodlně doma nebo ve firmě

Středně rychlé dobíjecí stanice vyskytující se v blízkosti obchodních center, benzínových pump a jiných míst nabijí baterii vašeho elektromobilu na 80 % až za 30 minut. Občas bývá potíží tento čas nějak prakticky využít. Pohodlnějším a efektivnějším řešením proto je mít Wallbox namontovaný na fasádě firmy, domu či v garáži, případně vlastnit přenosný Wallbox.

Wallboxy jsou skvělým příslušenstvím k fotovoltaickým elektrárnám. Zařízení nabíjí elektroauto buď elektřinou vyrobenou pomocí fotovoltaické elektrárny, nebo elektřinou uschovanou v bateriích fotovoltaické elektrárny. Jestliže není elektřiny z fotovoltaické elektrárny nebo baterií dost, zařízení si ji vezme ze sítě (od distributora elektrické energie), odkud ji rovněž dokáže čerpat bez nutnosti napojení na fotovoltaiku.

 

Nástěnná nabíječka Wallbox

Wallbox je inovativním zařízením, které jistě ocení všichni ti, kteří chtějí ušetřit peníze za energie a potrpí si na komfort. Všechny námi nabízené nabíjecí stanice jsou vyrobeny v České republice s kompletní servisní podporou. Jsou kvalitní a velmi odolné, a tak je lze umístit téměř kamkoliv. Se stupněm krytí IP54 nemusí být jen ve vnitřních prostorách garáže, Wallbox je možné umístit také ven, například na zeď domu. Můžeme zaručit, že všechna tato řešení vypadají dobře.

Nespornou výhodou této nástěnné nabíječky je, že auto k Wallboxu připojíte večer a ráno vyjíždíte s plnou kapacitou baterie bez přemýšlení nad tím, kde si svůj automobil dobijete. V případě dobíjení elektromobilu na parkovišti u firmy jej k Wallboxu připojíte ráno po příjezdu do práce.

 

Nabíjení elektromobilu a varianty k Wallboxu

Dobíjení je zcela snadné. Wallbox je standardně vybaven univerzální zásuvkou, do které zapojíte kabel, jenž je součástí vašeho elektrovozu. Místo zásuvky si můžete rovněž objednat přímo chytrý nabíjecí kabel. Konektor poté jednoduše zasunete do vozu a dobíjíte. Máte-li v domácnosti dvě elektrovozidla, řešením je dvojitý Wallbox, který může být vybaven dvěma zásuvkami, nebo dvěma kabely, či jednou zásuvkou a jedním kabelem.

Pokud byste ocenili ještě lepší přehlednost o nabíjení, může být chytrá nabíjecí stanice za příplatek vybavena také displejem či ovládána aplikací v telefonu. V případě zájmu či potřeby ji lze rovněž integrovat s chytrou domácností LOXONE. Na výběr máte z různých designů. Volit si můžete z klasického nerezového provedení se zeleným potiskem nebo na objednání také z barevných variant. Naše Wallboxy jsou poté vybaveny dynamickou regulací výkonu, která zajistí, že nikdy nedojde k přetížení sítě.

 

Přenosný Wallbox

Přenosné Wallboxy jsou praktickou variantou na všech místech, která nejsou vybavena nabíjecím stojanem, stanicí nebo pevně nainstalovaným Wallboxem, ale zároveň která mají k dispozici průmyslovou zásuvku CEE – tedy v rodinných domech, garážích, na pracovištích. Na vstupní straně je vybaven třífázovou zástrčkou do sítě, na straně výstupní poté zásuvkou TYP 2. Ke spojení vždy potřebujete propojovací kabel se zástrčkami TYP 2 na obou jeho koncích, který bývá součástí příslušenství nového elektromobilu.

V kombinaci se standardním kabelem TYP 2 je možné elektrovůz nabíjet kdekoliv. Velkou výhodou je, že nezabere mnoho místa, neboť je malý, také je lehký a levnější oproti napevno zabudovatelným Wallboxům.

 

Využití Wallboxů u firem

Má-li firma místo nabíjecích sloupků Wallboxy, většinou jsou primárně určeny pro zaměstnance. Aby nedocházelo k jejich bezplatnému využívání cizími osobami, mohou být vybaveny čtečkou RFID karet, které obdrží zaměstnanci od svého zaměstnavatele. Tyto chytré nabíjecí stanice tak budou elektromobil nabíjet pouze tehdy, když dojde k načtení karty. Ostatním se dobíjení nespustí, pakliže nejsou držiteli aplikace EV mapa.

Druhou možností je zpoplatněné nabíjení právě pomocí aplikace EV mapa, kterou je Wallbox vybaven za příplatek. Provozovatel, v tomto případě tedy firma, zaplatí měsíční poplatek 50 Kč a k jeho Wallboxu poté může přijet kdokoliv, kdo má tuto aplikaci v mobilu. Řešením je také zaplatit přes QR kód přímo u Wallboxu. Uživatel částku za dobití jednoduše uhradí a utržené peníze za využití Wallboxu se jednou měsíčně odešlou provozovateli. Jedná se tak o velmi efektivní způsob využívání chytrých nabíjecích stanic.

 

Co byste měli vědět?

Uvažujete-li nad pořízením pevně instalovaného Wallboxu do domácnosti, je dobré vědět, že Wallbox není považován za klasický domácí spotřebič jako je například rychlovarná konvice. Instalaci nabíjecí stanice tak smí provést pouze oprávněná osoba s odbornou způsobilostí pro montáž nabíjecích stanic pro elektromobily. Následně musí být celá instalace podrobena revizi.

I přes tuto drobnou administrativní překážku jsou Wallboxy skvělým zařízením, které značně usnadní, a především pozdvihne nabíjení elektrovozu na úplně jinou úroveň. Stane se komfortnější, příjemnější a ušetří vám peníze i drahocenný čas.

 

Nevíte-li si ohledně výběru správného Wallboxu rady nebo potřebujete-li pomoci s instalací, revizí či se zpracováním dotační žádosti na nákup Wallboxu, rádi vám pomůžeme.

 

CHCI WALLBOX