Proč chtít FVE na bytový dům?

29. 4. 2024

Jste-li vlastníkem bytového domu nebo v čele představenstva bytového družstva, jistě víte, jak vysoké jsou náklady za energie spotřebované v bytových jednotkách a společných prostorách. Fotovoltaické elektrárny pro bytové domy představují velkou příležitost, jak tyto náklady značně snížit. Navíc nyní jsou dotovány státem v rámci programu Nová zelená úsporám.

Pořídit si fotovoltaickou elektrárnu se vyplatí z vícero důvodů. Kromě toho, že energii z fotovoltaiky můžete využívat k osvětlení ve společných prostorách bytového domu jako jsou chodby či sklep nebo k pojízdnosti výtahu, na fotovoltaiku můžete rovněž napojit bytové jednotky. Každá bytová jednotka tak ročně ušetří až několik tisíc. Pořízením fotovoltaické elektrárny se značně sníží poplatky za energie v celém domě

Energií z fotovoltaiky si také zajistíte ohřev teplé vody a může posloužit i pro nabíjení elektrických vozidel uživatelů. Celková ekonomika bytového, nájemního či panelového domu se tedy velmi výrazně zlepší. Investicí do fotovoltaické elektrárny neprohloupíte, vrátí se rychle. V průměru se návratnost pohybuje v rozmezí od 4 do 7 let v závislosti na ceně energií. Navíc přebytky energie lze zpeněžit.

Přetoky lze prodat

Jestliže nevyužijete veškerou energii z fotovoltaických panelů ve společných prostorách, pro ohřev vody ani v rámci své energetické komunity, bude tuto nevyčerpanou energii možné prodat. V takovém případě je třeba najít vhodného obchodníka, který tuto energii odkoupí za co nejvýhodnější cenu. Můžete si zřídit takzvaný výrobní EAN kód. Pro spotřebu a výrobu energie můžete mít oddělené EAN kódy a na jejich základě tak uzavřít i samostatné smlouvy s různými obchodníky. 

Tím pádem nejste omezeni pouze na obchodníky, kteří elektřinu současně dodávají a vykupují, ale můžete si vybrat jakéhokoliv obchodníka, který vám vyhovuje.

FVE zvyšuje hodnotu vaší nemovitosti

Bytové domy vybavené fotovoltaikou jsou oproti domům bez fotovoltaiky lukrativnější. Fotovoltaické panely je nejen zmodernizují, ale především zvýší i hodnotu bytů samotných. Vlastník každého takového bytu může očekávat velkou úsporu v nákladech za elektřinu, která může dosahovat klidně až 50 %, a to po mnoho let. Životnost panelů je 20-30 let a střídače cca 15 - 20 let v závislosti na jeho typu, umístění, chlazení a dalších okolních vlivech, které mohou ovlivnit jeho funkčnost a tím pádem i životnost.

Byty napojené na fotovoltaickou elektrárnu mají na realitním trhu vyšší hodnotu než byty využívající pouze elektrickou energii ze sítě. Pokud je pak váš bytový dům vybavený ještě navíc inteligentní domovní sítí umožňující dálkové odečty, automatické rozúčtování spotřeby i její monitoring a mnohé další funkce (nastavení úrovně úspor), hodnota bytu v takovém domě je ještě vyšší. Samozřejmostí je lepší hodnocení nemovitosti skrze Energetický štítek.

Fotovoltaika je dotovaná státem

Zvažujete-li nebo pokud jste se již rozhodli pro pořízení fotovoltaické elektrárny, uplatněte svůj nárok na státem vyhlášený dotační titul Nová zelená úsporám. S touto dotací můžete ušetřit až 50 % reálných nákladů. Zažádat o ní mohou vlastníci stávajících bytových domů, společenství vlastníků jednotek stávajících bytových domů, pověření vlastníci bytových jednotek a příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky. 

Získat můžete 15 000 Kč na každý kWp výkonu fotovoltaické elektrárny a 10 000 Kč na každou kWh kapacity baterií. Dalších 10 000 Kč je možné získat za každou připojenou bytovou jednotku a 15 000 Kč poté na vytvoření projektové dokumentace.

Máme skvělé řešení

Ne každý bytový dům má centrální elektroměr (JOM - jednotné odběrové místo), z něhož mohou ostatní byty na něj napojené odebírat fotovoltaickou energii zdarma. Pokud se vás tento případ týká a nechcete předělávat elektroměry v domě, máme chytré řešení, které se obejde bez velkých zásahů. Fotovoltaická elektrárna, kterou umístíme na střechu vašeho bytového domu ohřeje užitkovou vodu, kterou běžně používáte i na vytápění bytů a společných prostorů. Před zdroj tepla v kotelně, do něhož proudí voda a ohřívá se, umístíme nádrže na vodu s topnými patronami. 

V těchto nádržích vodu předehřejeme pomocí fotovoltaické elektrárny a následně ji do stávajícího zdroje pouštíme předehřátou. Tímto způsobem stávající zdroj potřebuje daleko méně energie na to, aby vodu ohřál na požadovanou teplotu a tím se šetří značné náklady za vyrobenou energii. Částky jsou individuální, samozřejmě záleží na tom, za jakou cenu jednotlivé domy energii odebírají. Informace od zákazníků jsou ale takové, že díky tomuto řešení ušetřili 4 000 - 8 000 Kč ročně za bytovou jednotku, což se v součtu několika let opravdu vyplatí. 

Přemýšlíte nad instalací fotovoltaiky pro bytový dům se správou skrze SVJ, fyzickou či právnickou osobu?

Pokud byste rádi získali více informací o tom, kolik by vám fotovoltaika mohla ušetřit, obraťte se na nás. Rádi vám poradíme.

CHCI FVE NA BYTOVÝ DŮM