Doba návratnosti investice do fotovoltaické elektrárny Jak je možné ji zkrátit?

29. 8. 2024

Rozhodnout se investovat do fotovoltaické elektrárny představuje efektivní strategii, jak dosáhnout snížení nákladů na elektřinu a zároveň chránit životní prostředí. Jak dlouho bude trvat, než se vám náklady vynaložené na fotovoltaickou elektrárnu vrátí, záleží na více faktorech.


Proč se investice do fotovoltaické elektrárny vyplatí?

1. Nižší účty za elektřinu

Hlavním důvodem, proč si naši zákazníci a lidé pořizují fotovoltaickou elektrárnu, je především cíl snížit neustále rostoucí náklady za elektrickou energii.  Být méně závislý na dodávkách energie od velkých dodavatelů se stává atraktivním řešením bez ohledu na vývoj cen energií na světové burze. Naše řešení jsou pro každou domácnost navržena individuálně a tak, aby se zcela přizpůsobila potřebám dané domácnosti a zajistila dlouhodobé a bezproblémové využívání celého systému.

2. Zhodnocení ceny nemovitosti

Fotovoltaická elektrárna rovněž zvyšuje celkovou hodnotu nemovitosti. Domy, které mají fotovoltaiku a jsou tak nezávislé na odběru elektřiny ze sítě, majitelům umožňují zohlednit tento fakt v ceně nemovitosti. Nemovitosti s instalovanou fotovoltaickou elektrárnou se mimo jiné na realitním trhu stávají pro kupce zajímavější možností než domy, které fotovoltaiku nemají. Počet kupců se tedy zvyšuje.

3. Stát poskytuje výrazné dotace

Financování fotovoltaické elektrárny nemusí být nad vaše finanční možnosti. Využijte některého ze státem vyhlášených dotačních titulů. Všeobecně lze říci, že dotace vám pokryje max. 50 % nákladů, čímž se opět sníží doba návratnosti investice do fotovoltaiky. Dotační program Nová zelená úsporám Light poté vychází vstříc také seniorům a znevýhodněným domácnostem, kteří mohou čerpat dotaci ve výši 90 000 Kč na pořízení fotovoltaických systémů na ohřev vody.

Návratnost investice může ovlivnit chytrý systém Loxone nebo Cubee

Správně nastavený systém Loxone též dovede velmi výrazně zkrátit dobu návratnosti investice do fotovoltaické elektrárny. Pokročilý software a automatizace umožňují tomuto systému optimalizovat využití vyrobené energie z fotovoltaické elektrárny a směrovat ji v domácnosti či provozu dle aktuálních potřeb. systém Loxone může například aktivovat spotřebiče v době, kdy je dostupné největší množství sluneční energie, což může výrazně snížit spotřebu elektrické energie ze sítě a tím i dobu návratnosti investice.

Chytrý systém Loxone dále umožňuje sledovat výkon fotovoltaiky a spotřeby elektrické energie v reálném čase. Pomáhá tak identifikovat případné problémy nebo optimalizační příležitosti pro ještě lepší využití sluneční energie. Systém Loxone může hrát významnou roli při maximalizaci výkonu a efektivity fotovoltaických elektráren a zkrácení doby návratnosti investice. 

Viditelný příklad, kolik je možné ušetřit

Věděli jste, že návratnost investice do fotovoltaické elektrárny se kdysi pohybovala v řádech desítek let, zatímco nyní se jedná přibližně jen o 6-7 roků? 

Jedním z faktorů, který ovlivňuje délku doby návratnosti investice, je také životní styl dané domácnosti. Využívá-li domácnost 90 % energie, má rychlejší návratnost investice než domácnost, která energii tolik nevyužívá. Pojďme si ukázat na příkladu, kolik je možné ušetřit s fotovoltaickou elektrárnou při výkonu 10 kWp.

Celková cena sestavy 430 000 Kč
Dotace z programu NZÚ 160 000 Kč
Cena pro zákazníka 270 000 Kč
Spotřeba vyrobené energie 50 %
Přebytky prodávané do sítě 50 % (výkup za 1 Kč / kWh)
Cena elektřiny 5,5 Kč / kWh
Průměrný růst cen el. energie

5 % (ročně)

Průměrná inflace 6 % (ročně)
Roční úspora až 60 000 Kč
Návratnost investice

6 let

 

Při využití elektřiny na 50 % se rodině investice vrátí během 6 let. Od sedmého roku tak bude fotovoltaika již jen vydělávat. Do konce garantované životnosti by tak od okamžiku splacení ušetřila / vydělala přes 658 000 Kč, tedy více, než trojnásobek původní investice. Investovat do fotovoltaiky se tedy rozhodně vyplatí.

Jak lze zajistit nejlepší možné fungování fotovoltaiky?

Aby fotovoltaická elektrárna fungovala opravdu skvěle, je potřeba zvolit komplexní přístup. Klíčovým prvkem je již na počátku správná volba typu fotovoltaických panelů. Je důležité zvolit panely, které jsou dostatečně výkonné. Dalším důležitým faktorem, který ve výkonnosti fotovoltaické elektrárny hraje roli, je pravidelná údržba a profesionální čištění, které zajistí nejen optimální provoz, ale také zaručí dlouhou životnost fotovoltaiky.

Rádi vám s údržbou a čištěním FVE pomůžeme

Náš zkušený tým se o údržbu a čištění vaší fotovoltaické elektrárny rád postará. S pomoci vysoce kvalitního a profesionálního vybavení z fotovoltaických panelů odstraníme nečistoty a usazeniny, a provedeme důkladnou kontrolu celého systému. Tím vám zaručíme zvýšení jeho funkčnosti a prodloužení životnosti fotovoltaické elektrárny. Obraťte se na nás a my vám zajistíme optimální funkčnost fotovoltaické elektrárny po celou dobu jejího provozu.

Zkrátili byste rádi dobu návratnosti investice do FVE?

Obraťte se na nás a společně pro vás najdeme nejlepší možné řešení.

Zkrátit dobu návratnosti investice