Nabíjecí sloupky aneb proč se pro ně rozhodnout?

11. 3. 2024

Popularita elektrických vozidel roste, s nimi i potřeba mít dostatek míst, kde je možné dopravní prostředek dobít. Významnou infrastrukturou se pro udržitelnou mobilitu stávají nabíjecí sloupky, jejichž počet stále není převratný. Co vše sloupky umí a proč byste se pro ně měli rozhodnout?

Dobrá dostupnost je základ

Nabíjecí sloupky jsou často označovány jako veřejné nabíjecí stanice. Ze své podstaty jsou totiž určeny především pro veřejný provoz. Najdeme je na městských i soukromých parkovištích, v parkovacích domech a u firemních či domovních stání, tedy zpravidla tam, kde se vyskytuje více vozů. Jejich množství na veřejně dostupných místech představuje jeden ze zásadních faktorů, který ovlivňuje pořizování elektrovozidel.

Nabíjecích sloupků by proto mělo být dostatek a měly by být dobře dostupné, zejména v případě delších a dlouhých cest.

 

Možnosti čerpání energie

Nabíjecí sloupky mohou být nabíjeny několika způsoby. Prvním z nich je dobíjení z obnovitelných zdrojů čili energií získanou z fotovoltaické elektrárny. Druhým způsobem je čerpání energie uschované v bateriích fotovoltaické elektrárny. Tyto dvě možnosti představují k životnímu prostředí šetrnější způsob nabíjení.

V případě nedostatku elektřiny z fotovoltaické elektrárny či baterií je poté další možností použít energii klasicky ze sítě bez nutnosti napojení na fotovoltaiku. Na některých místech je rovněž možné využít elektřiny vyrobené pomocí větrných turbín.

 

Charakteristika sloupové nabíjecí stanice

Všechny námi nabízené nabíjecí stanice jsou vyrobeny v České republice s českou lokalizací. Jsou vysoce kvalitní a odolné. Mohou být umístěny ve vnitřních prostorách jako jsou podzemní garáže nebo parkovací domy. Se stupněm krytí IP54 a svým provedením jsou ale ideální především do volného prostoru. Můžeme zaručit, že se jedná o pěkný moderní design, který na veřejném prostranství vynikne.

Sloupové nabíjecí stanice jsou vybaveny ochranou proti svodovému proudu, přepětí a podpětí. Průběžným měřením volné kapacity elektrické energie si dokáží automaticky snížit nebo zvýšit nabíjecí výkon tak, aby nedošlo k přetížení jističe a překročení rezervovaného příkonu objektu. Zařízení si dokonce umí provést i vlastní diagnostiku a zobrazit chybové kódy. Jedná se tak o velice inovativní technologii, která je propracovaná do nejmenšího detailu.

 

Výbava sloupových nabíjecích stanic

Nabíjecí sloupek je standardně vybaven dvojící řídících elektronik (EVSE). V ideálním případě tak lze nabíjet plným výkonem dva elektrovozy současně. Může být vybaven dvojicí zásuvek, dvojicí kabelů různých délek nebo kombinací zásuvky a kabelu – vždy s konektory TYP 2. Obvykle se vyrábí v nerezovém provedení, ale na objednání je možné si zvolit libovolnou barevnou variantu či vlastní potisk těla nabíječky.

Jestliže používáte nebo máte v plánu používat sloupové nabíjecí stanice ve své firemní flotile, jistě oceníte naprostou přehlednost o nabíjení. Nabíjecí sloupky lze integrovat s vaší domácností pomocí LOXONE. Zařízení také lze propojit přes OCCP k systému vzdálené správy. Vaše nabíjecí relace tak budou automaticky synchronizovány. Sloupky vybavené OCCP obsahují i evidenci všech dobíjecích relací a správu uživatelů RFID karet. V případě většího celku nabíjecích stanic zajišťuje dynamické řízení výkonu všech zařízení, které jsou v dané lokalitě.


Obchodní využití nabíjecích sloupků

Plánujete-li pro sloupové nabíjecí stanice obchodní využití, sloupky mohou být vybaveny elektroměry pro fakturační měření, vzájemnou komunikací více sloupků, WI-FI připojením či systémem EV mapa. Tento systém funguje tak, že za provoz nabíjecí stanice každý měsíc jakožto provozovatel zaplatíte 50 Kč. K sloupku může přijet kdokoliv, kdo má aplikaci EV mapa v mobilu, nabije svůj elektrovůz a částku jednoduše uhradí skrze aplikaci. Ta vám utržené peníze jednou měsíčně odešle na účet.

Máte-li na firemním parkovišti nabíjecí sloupky, doporučujeme je vybavit čtečkou RFID karet. Zaměstnanci tyto karty obdrží a v případě potřeby dobití elektromobilu kartu jednoduše načtou. Zamezíte tak bezplatnému využívání vašich nabíjecích sloupků cizími osobami. Ty jej budou moci využít pouze v případě, bude-li vaše nabíjecí stanice vybavena systémem EV mapa a pokud zpoplatněné nabíjení povolíte.

 

Co byste měli vědět?

Pořízení nabíjecího sloupku předcházejí projekční a výkopové práce. Bez nich se instalace neobejde. Instalaci nabíjecích stanic poté smí provést pouze oprávněná osoba s odbornou způsobilostí pro montáž nabíjecích stanic pro elektromobily. Následně musí být celá instalace podrobena revizi. Rádi vám s vyřízením nezbytné administrativy pomůžeme. Zajistíme také stavební práce a zpracování celého projektu. 

 

Se zvyšujícím se počtem nabíjecích sloupků na veřejných prostranstvích se cestování s elektrovozy stane příjemnějším. Jejich uživatelé ušetří čas strávený únavným hledáním nabíjecích stanic a vy zvýšíte svoji ziskovost, a zasloužíte se o ochranu životního prostředí. Stojí to za to!

Potřebujete-li získat více informací k sloupovým nabíjecím stanicím, poradit ohledně výběru nebo pomoci s instalací či revizí, kontaktujte nás.

 

CHCI NABÍJECÍ SLOUPEK