Máte přetoky energie z FVE? Poradíme vám, jak je efektivně využít.

10. 4. 2024

Vyrobí vaše fotovoltaická elektrárna více energie, než jste schopni spotřebovat? S přebytky energie se dá nakládat hned několika způsoby. Prozradíme vám, které jsou ty nejefektivnější a jak se můžete vyhnout pokutě. 

Co to jsou přetoky?

Přetoky do sítě jsou odborným názvem pro situaci, kdy fotovoltaická elektrárna vyrobí více energie, než jste schopni spotřebovat. Přebytková elektrická energie poté odchází zpět do distribuční sítě, kam smí odcházet jen v omezeném množství (rezervovaný výkon) a pouze s povolením od provozovatele distribuční soustavy (ČEZ, PRE, EG.D). Pakliže povolený limit překročíte, hrozí vám vysoké sankce. 

 

Pokuta za překročení rezervovaného výkonu

Rezervovaný výkon sjednaný ve smlouvě o připojení vaší výrobny určuje, kolik energie může být dodáno do distribuční sítě. Překročení tohoto výkonu znamená, že dostanete pokutu. Její výše se liší v závislosti na míře napětí. Pakliže provozujete fotovoltaickou elektrárnu na hladině nízkého napětí, pokuta za překročení limitu bude ve výši 1 713 Kč za každý kilowatt překročení. 

Pro výroby připojené na hladině NN, které mají nulový rezervovaný výkon, se pokuta uplatňuje, jakmile dojde k překročení 115 W. Pokud je vaše fotovoltaická elektrárna v třífázové soustavě, platí pokuta při překročení 300 W. Vyhodnocování překročení rezervovaného výkonu se provádí každý měsíc. To znamená, že i krátkodobé výkyvy mohou mít vliv na výši pokuty. Je tedy třeba pečlivě nastavit parametry ve vaší smlouvě a dobře je znát, nebo nevyžádanému přetoku energie do sítě zabránit.



1. Uložte energii do baterií

Nejvýhodnějším způsobem je ukládat přebytečnou energii do vlastní baterie, odkud ji můžete čerpat v případě potřeby, když dojde k výpadkům proudu či v dobách, kdy FVE vyrábí méně elektřiny, než vaše domácnost potřebuje. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, která se odvíjí od kapacity baterie.

 

2. Směřujte energii pomocí Wattrouteru

Dalším chytrým řešením je směřovat přebytečnou energii pomocí Wattrouteru do zařízení využívající elektrickou energii, například k ohřevu vody v bojleru, akumulační nádrže, bazénu či na provoz čerpadla. Wattrouter je schopen si sám po fázích regulovat napájení spotřebičů tak, aby byly přebytky využity na maximum

 

3. Prodejte ji pomoci AI modulu LOXONE

Přebytečnou energii je také výhodné prodat pomoci AI modulu LOXONE. Tento chytrý systém dokáže přesně odhadnout spotřebu energie v domě, pracovat s vyrobenou energií tak, aby přetoků bylo co možná nejméně a zbylé se prodaly za nejvyšší možnou cenu (spotové ceny - tržní ceny elektřiny, které se mění v reálném čase).

 

4. Prodejte ji za fixní cenu

Přetoky energie z fotovoltaické elektrárny můžete také prodat za fixní cenu. Funguje to jednoduše. Uzavřete smlouvu s některou ze společností, které energii vykupují za dlouhodobě stanovenou cenu. Výhodou je snadná administrativa a jistota příjmu pevně stanovené částky. Celkově ale nejde o příliš výhodné řešení. 

 

5. Zakažte přetoky na střídači

Jednou z možností je také přetoky energie vyrobené fotovoltaickou elektrárnou zakázat na střídači. Fotovoltaická elektrárna tak bude generovat pouze takové množství energie, které se skutečně spotřebuje. Toto omezení je ale poněkud nevýhodné, neboť dochází k mrhání energie.  

 

6. Využijte virtuálních baterií

Virtuální baterie jsou službou, kterou obyčejně nabízí tradiční distributoři (ČEZ, E.ON). Přebytečná energie v tomto případě proudí do sítě a distributor průběžně počítá, kolik energie jste dodali. V závislosti na dodaných kWh elektřiny si následně můžete elektřinu odčerpat zpět v době, kdy ji potřebujete. Za tuto službu zaplatíte měsíční / roční poplatek či předem smluvenou cenu za každou uloženou kWh. Nevýhodou je, že tato služba se může kdykoliv zrušit nebo se mohou změnit podmínky.

 

Jste-li vlastníkem fotovoltaické elektrárny, nebo pokud o jejím pořízení přemýšlíte, je potřeba počítat s nechtěnými přetoky a najít nejvhodnější způsob, jak s nimi naložit. 

 

Nejste si jisti, jaké řešení je pro vás nejvýhodnější?
Poradíme vám.

 

Potřebuji konzultaci