Fotovoltaika pro samosprávy: proč ji chtít?

1. 4. 2024

Vysoké ceny energií nepředstavují problém pouze pro domácnosti a podniky, ale i pro obce, města a samosprávy. Peníze vydané za energie následně v rozpočtu schází a nezbývají tak na potřebné opravy či modernizace. Optimálním dlouhodobým řešením proto je přejít na fotovoltaickou elektrárnu, s níž ušetříte nemalé částky.

S FVE značně snížíte náklady

Investice do fotovoltaické elektrárny se z dlouhodobého hlediska opravdu vyplatí. S fotovoltaikou již nebudete muset platit mnohdy až nesmyslně vysoké účty za spotřebovanou energii ze sítě na veřejné osvětlení či osvětlení budov. Budete využívat energii z fotovoltaiky, která je zcela zdarma. Pakliže vaše spotřeba elektrické energie bude větší než jakou fotovoltaická elektrárna stačí vyrobit, bude automaticky čerpána ze sítě od distributora elektrické energie. I přesto náklady značně snížíte.

Tuto vyrobenou energii můžete využít na mnoha místech, například k osvětlení budov jako jsou školy, nemocnice či radnice, nebo veřejných prostranství. Energii získanou z fotovoltaiky je dále možné využít také pro dobíjení elektromobilů, k zavlažování veřejných zelených ploch či na podporu dalších obnovitelných zdrojů jako jsou solární ohřívače či tepelná čerpadla. Ušetřené finanční prostředky poté můžete investovat do jiných důležitých projektů a služeb

 

Stanete se energeticky nezávislými

Rozhodnete-li se pro pořízení fotovoltaické elektrárny, získáte také naprostou kontrolu nad vámi produkovanou energií. Energii tak můžete spravovat mnohem efektivněji a přizpůsobit ji potřebám komunity, což je obzvláště důležité v situacích, kdy hrozí její výpadky vlivem přírodních katastrof, nedostatek kvůli geopolitickým konfliktům či z důvodu výkyvů cen energie na trhu. 

V případě těchto a jiných krizových situací je možné fotovoltaickou elektrárnu používat jako záložní zdroj elektřiny. Tento způsob zvyšuje celkovou odolnost komunity a pozvedá prestiž obce či města. V budoucnu poté budete moci naplno využívat všech výhod komunitní energetiky a podělit se o svoji elektřinu například se sociálně slabší vrstvou obyvatel. 

 

Půjdete příkladem

Fotovoltaické elektrárny produkují čistou energii ze slunečního záření. Při výrobě energie z fotovoltaických elektráren nevznikají emise škodlivých skleníkových plynů a jiných znečišťujících látek jako je uhlíková stopa. Jedná se tak o zdroj udržitelné energie, který je šetrný k životnímu prostředí. Obec, město či samospráva, která se rozhodne fotovoltaickou elektrárnu pořídit, půjde tak ostatním příkladem.

Fotovoltaické elektrárny také mohou posloužit jako skvělý výukový nástroj pro místní obyvatele, školy a organizace. Fotovoltaiku můžete využít ke vzdělávání veřejnosti o výhodách solární energie a udržitelnosti, čímž podpoříte zapojení širší komunity do udržitelnosti. Tento pokrokový přístup vám může pomoci přilákat nové investory, podnikatele, ale i obyvatele, což je z mnoha důvodů žádoucí a výhodné. 

S výraznou dotací od státu ušetříte

Pakliže plánujete projekt vlastní fotovoltaické elektrárny, která by vám zajistila vše výše uvedené, nyní máte možnost získat Státním fondem životního prostředí vyhlášenou dotaci v rámci programu RES+ Modernizačního fondu a investovat jen minimum vlastních zdrojů. Příjem žádostí o dotaci započne od 1. března 2024 a skončí 31. října 2024. Program RES+ je navíc rozdělen na Program RES+ 3/2024 a Program RES+ 4/2024. Chcete se o dotacích pro samosprávy dozvědět více? Přečtěte si náš článek Dotace pro samosprávy

Chystáte se realizovat FVE? Pomůžeme vám.

Mám zájem o FVE