Elektřina zdraží, s FVE vás ale vyúčtování nerozhodí

25. 3. 2024

Obáváte se toho, jakou sumu k zaplacení spatříte, až otevřete obálku s vyúčtováním od vašeho distributora elektrické energie? Nemusíte zažívat šok, ani frustraci či vztek nad neustále zdražující se elektřinou. S fotovoltaickou elektrárnou vás vyúčtování již trápit nebude. Ušetříte totiž velké částky. 

Cena elektřiny zlevňuje, ale…

Kladete si otázku, jak je možné, že cena elektřiny momentálně zlevňuje, ale vám stále chodí složenky s vyúčtováním, nad nimiž se vám obrací oči v sloup? Vysvětlíme vám to. Cena elektřiny je tvořena ze tří složek (regulovaná, neregulovaná a daně), přičemž cena samotné elektřiny je jedna věc. Odebírá se z burzy, kde se s elektřinou běžně obchoduje. Výrobci, tedy velké elektrárny, prodávají svoji elektřinu převážně tam. Na burze ji poptávají velcí energetičtí dodavatelé, finanční společnosti a také města a obce. 

Dochází tak ke střetu nabídky a poptávky, čímž vzniká cena. Pokud by došlo k narušení tohoto mechanismu, například zastropováním burzovní ceny elektřiny politickým rozhodnutím, poptávka by rostla, ale nabídka by naopak začala klesat. Výsledkem by mohl být nedostatek elektřiny a blackout. 

 

Jak to tedy funguje?

Dodavatel tedy nakoupil elektřinu na burze a chce ji dodávat svým zákazníkům. K tomu potřebuje využít infrastrukturu a systém, s nímž jsou spojeny distribuční poplatky. O jejich výši každoročně rozhoduje Energetický regulační úřad (ERÚ). Jedná se o tzv. regulovanou složku ceny energie, která se přičítá k ceně energie jako takové. Cena za 1 kWh elektrické energie se oproti minulosti mírně snižuje, narozdíl od poplatků, které nepřestávají růst a k ceně se přičítají. Co vše do těchto poplatků spadá?

 

Regulovaná část

ERÚ určuje:

  • Poplatek za rezervovaný příkon (spotřebitel platí každý měsíc bez ohledu na spotřebu)
  • Cenu za distribuci elektřiny
  • Poplatek za systémové služby
  • Poplatek operátorovi trhu
  • Příspěvek na podporované zdroje (POZE) za MWh

V současné době tyto poplatky tvoří přibližně 30 % celkové ceny elektřiny, v minulých letech to bylo dokonce 50 % a jsou pro všechny spotřebitele, kteří se v dané distribuční oblasti nachází, stejné.

 

V České republice máme 3 provozovatele distribuční soustavy, kteří jsou daní regionálním územím. Nelze si je tedy libovolně zvolit.

  1. E.ON Distribuce, a.s. (Jihočeský a Jihomoravský kraj)
  2. PRE Distribuce, a.s. (hlavní město Praha a Roztoky u Prahy)
  3. ČEZ Distribuce, a.s. (Plzeňský, Karlovarský, Středočeský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj)

 

Neregulovaná část

Do neregulované části spadá:

  • Cena za kazdou odebranou MWh
  • Pevná cena za měsíc

Neregulovanou část tvoří konkrétní cena za měsíční spotřebu. Data ukazují, že neregulovaná složka tvoří celkovou cenu elektřiny z více než ⅔, dříve nepřesahovala ani polovinu celkové ceny.

 

Daně

Daně se skládají z:

  • Daně z přidané hodnoty (DPH)
  • Daně z elektřiny

Cena elektřiny poroste

Od 1. ledna tohoto roku bylo rozhodnuto o znatelném zvýšení regulovaných poplatků, tedy části ceny elektřiny, kterou stanovuje stát. Regulovaná složka tak vzrostla průměrně o 65,8 %, přičemž původně se mělo jednat dokonce o 71 % u elektřiny a 41 % u plynu. 

Důvodem je rozhodnutí vlády, která odběratelům už nekompenzuje náklady za podporovatelné obnovitelné zdroje energie a ztráty v přenosové soustavě. To představuje dodatečné náklady ve výši 60-70 miliard korun, které musí ERÚ promítnout do cen spotřebitelů. Dalšími faktory jsou rostoucí náklady distribučních společností a poplatky za distribuci, které cenu energie ovlivňují značně. Nejvíce si poté za spotřebovanou energii připlatí domácnosti s tepelnými čerpadly a firmy připojené na vysoké a velmi vysoké napětí.

 

Staňte se energeticky nezávislými

Změny v ceně elektřiny jsou nepředvídatelné. Již v minulosti (např. v souvislosti s válkou na Ukrajině) jsme se přesvědčili o tom, že může dojít doslova k skokovému zdražení, kterému jakožto spotřebitelé, kteří odebírají energii ze sítě, nemůžeme nijak zabránit. Řešení je jediné, a sice stát se energeticky nezávislými. S fotovoltaickou elektrárnou máte každou 1 kWh vyrobenou a spotřebovanou (či uloženou v bateriích) zcela zdarma.  

 

Proč zbytečně utrácet za drahé energie ze sítě, když si můžete nechat vyrábět pomocí fotovoltaické elektrárny vlastní energii? Je dobré být připraven. Pořízení fotovoltaické elektrárny je navíc nyní dotováno státem, využijte této nabídky, která se již nemusí opakovat. Fotovoltaická elektrárna vám ročně ušetří desetitisíce Kč.  

Máte-li jakékoliv dotazy ohledně fotovoltaické elektrárny nebo pokud jste se již rozhodli pro její pořízení, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás.

 

CHCI UŠETŘIT S FVE